TopReceptek.hu Főétkezések Ebéd Valódi, kiadós kaporszósz
Valódi, kiadós kaporszósz
Recept Valódi, kiadós kaporszósz
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   11.3.2023

Valódi, kiadós kaporszósz

A kapormártás vagy kaporszósz elég megosztó étel. Véleményem szerint mindenkinek érdemes ezzel egy kört futni. Aki szereti a kaprot, az biztos imádni fogja ezt a receptet.

35 perc
Elkészítés
35 perc
Sütés/főzés
Alapanyagok
550 ml
alaplé
200 ml
főzőtejszín
60 ml
ecet (10%)
20 g
búzafinomliszt
20 g
vaj
ízlés szerint
kapor
1-2 kávéskanál
kristálycukor
ízlés szerint
Recept elkészítése
Nyomtatás
  1. Az első lépés a rántás elkészítése. Edényben vajat habosítunk. A forró, habos vajhoz hozzáadjuk a lisztet és kb. fél percig a vajjal együtt pirítjuk. Felöntjük az alaplével – de csak adagonként, nem egyszerre. Először a leves harmadát adjuk hozzá, jó alaposan elkeverjük, így a mártásunk csomómentes lesz. Utána jöhet két adagban a maradék alaplé.
  2. A mártás így főzzük kb. 20 percig. Közben érdemes kevergetni, nehogy lekozmáljon. Az ecetet egy másik kis edénybe tesszük, felforraljuk. Az ecetgőz irritálja a szemet és orrot, ezért érdemes szagelszívót használni vagy ablakot nyitni. Az ecetet addig főzzük, amíg harmadára nem redukálódik.
  3. A forrásban lévő mártásalaphoz hozzáadjuk a tejszínt, majd amikor ismét felforrt, az ecetet, cukrot és sót is. Elkeverjük, megkóstoljuk, ízesítjük.
  4. Utolsó lépésben adjuk hozzá az apróra vágott friss kaprot. Főtt marhahússal, főtt tojással és knédlivel is tálalhatjuk.

A kaporszósz vagy kapormártás nemcsak knédlivel, hússal és főtt tojással fogyasztható. A főtt petrezselymes burgonya is nagyon jó választás. Ízlés szerint a mártáshoz több ecetet vagy több cukrot is adhatunk, ez már csak rajtunk múlik.

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása