Virágszirom sütemény (Bába foga)

A farsangi időszak alatt nagymamám nemcsak finomabbnál finomabb fánkokat, hanem bába foga üteményt is gyakran készített nekünk. Ez tulajdonképpen nem más, mint liszt, vaj, tejföl, sütőpor, porcukor keveréke, amit forró olajban kell kisütni. Én nagymamám receptjét módosítottam egy kicsit, a tésztához egy kis rumot is adtam, és a tyúkláb alakot inkább virágszirom alakra cseréltem. A virágszirmokat tojásfehérjével tapasztottam össze, majd a kapott kis kreációkat bő olajban kisütöttem, és fahéjas porcukorral tálaltam.

Hozzáadta:, 30.1.2017
Kategória: Főételek, Desszertek
Virágszirom sütemény (Bába foga)

Hozzávalók

380 grétesliszt
csipet só
2 dbtojás sárgája
1 dbtojásfehérje
50 gvaj
1 ev. kanálporcukor
200 gtejföl
1/4 kv. kanálsütőpor
1 ev. kanálrum
olaj a sütéshez
porcukor szóráshoz
fahéj szóráshoz

Elkészítés menete

  1. A tojások sárgáját a porcukorral és vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a sót, a rumot, a tejfölt és eldolgozzuk.
  2. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert liszthez, majd az egészet tészta állagúvá dolgozzuk.
  3. A tésztát kinyújtjuk, majd különböző nagyságú, virág alakú szaggatóval kiszaggatjuk a virágokat, virágszirmokat. Én három méretet használtam.
  4. A virágfejeket/szirmokat tojásfehérjével megkenjük, egymásra tapasztjuk (a legnagyobbra a közepeset, erre a legkisebbet. A legkisebb virágot nem kell tojásfehérjével megkenni). A keletkezett kis emeletes szirmokat egymásba nyomjuk, majd bő zsiradékban kisütjük.
  5. Először a kis virággal lefelé kezdjük a sütést, majd amikor megsült, megfordítjuk.
  6. A megsült virágszirmokat porcukorral vagy fahéjjal, esetleg fahéjas porcukorral megszórjuk.