Zöldfűszeres-parmezános bukta

A kelt tészták visszatérő vendége a "bukta", íme egy új megközelítés. Ez a zöldfűszeres-parmezános bukta gyerekkorunk nagy kedvencének kicsit másképp készített sós változata. Nekünk nagyon bejött, önmagában és pl. gulyásleveshez is szívesen fogyasztjuk.

Hozzáadta:, 15.9.2016
Kategória: Főételek
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Zöldfűszeres-parmezános bukta

Hozzávalók

2 kv. kanálporélesztő
1 ev. kanálméz vagy cukor
160 mllangyos tej
350 grétesliszt
40 greszelt parmezán
1 kv. kanál
2 dbtojás
70 gvaj
tojás a bekenéshez
oregánó
majoranna
rozmaring
bazsalikom
parmezán a beszóráshoz

Elkészítés menete

  1. A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, a porélesztőt és elkészítjük a kovászt.
  2. A lisztet összekeverjük a parmezánnal, megsózzuk, ráöntjük a kovászt, majd folyamatos kevergetés mellett a tojásokat. A tésztát alaposan elkeverjük, ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat és újra jól összedolgozzuk. A tésztát félrerakjuk, és addig kelesztjük, míg a tészta kétszeresére nem dagad.
  3. Ha a tészta megkelt, 12 részre osztjuk és mindegyik részből kezünkkel golyókat formázunk. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket.
  4. A tésztagolyókat felvert tojással bekenjük, majd megszórjuk a fűszerekkel (a fűszereket egy tálban összekeverjük). Végül megszórjuk őket a parmezánnal és 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket. A buktákat kihűtjük, és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat!