Zöldséges csirkemell csíkok kínai módra

A zöldséges csirkemell csíkok kínai módra egy nagyon ízletes főétel, amit akkor szoktam készíteni, mikor a gyerekek már unják a hagyományosan elkészített, gyorsan egy kevés olajon megpirított, fűszerezett és zöldséggel tálalt csirkemellet. Az elkészítés nagyon egyszerű, a csirke fűszerezése és a mártás pedig egy teljesen új ízvilágot kölcsönöz ennek a főételnek. Sima főtt rizzsel, de zöldséges, vagy tojásos rizzsel is nagyon finom, pirított tésztával pedig rendkívül laktató.

Hozzáadta:Viki78, 22.10.2016
Kategória: Főételek
Zöldséges csirkemell csíkok kínai módra

Hozzávalók

Csirkés alap:
500 gcsirkemell
5 dbsárgarépa
1 dbsárga paprika
1 dbpiros paprika (kápia vagy kaliforniai)
2 dbszárzeller (halványító zeller)
1 dbvöröshagyma
3 dbportobello gomba (barna kalapos csiperke, ha nincs, akkor sima csiperke)
2 kv. kanálcurrypor
2 kv. kanálétkezési keményítő
Mártás:
2 ev. kanálecet
400 mlhideg víz
4 ev. kanálszójaszósz
2 kv. kanálkristálycukor
4 kv. kanálétkezési keményítő
ízlés szerint só, bors
Köret:
jázminrizs

Elkészítés menete

  1. A csirkemellet megmossuk, a felesleges nedvességet leitatjuk róla és vékony csíkokra vágjuk. A húst egy tálba tesszük, megszórjuk a curryporral, hozzáadjuk a keményítőt és elkeverjük.
  2. A répát és paprikákat vékony csíkokra (zsülienre) vágjuk, a hagymát vékony cikkere vágjuk, a zellerszárat felkockázzuk, a gombát pedig felszeleteljük.
  3. Egy forró serpenyőben, kevés forró olajon a csirkemellcsíkokat megpirítjuk. Ha már a csirkemell minden oldala megpirult, kivesszük a serpenyőből és egy tányérra tesszük. A serpenyőbe beletesszük a zöldségeket és megpirítjuk. Akkor jó, ha a sárgarépa már kezd kicsit puhulni.
  4. Egy tálban elkeverjük a mártás hozzávalóit, és meglocsoljuk vele a pirított zöldséget. Megvárjuk, míg a mártás felforr, beleszórjuk a pirított csirkemell csíkokat, sózzuk, borsozzuk, és pár percig még főzzük.
  5. A zöldséges csirkemell csíkokat kínai módra jázminrizzsel tálaljuk. Ha szereti a kínai ételeket, ez biztos elnyeri a tetszését.