TopReceptek.hu Tippek és trükkök 10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből
10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra    ·   15.10.2016

10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből

Szuper ötletek díszítéshez. Retek, uborka, hagyma, salátalevél, de még répa is használható a dekoráció elkészítéséhez. Csak egy kis kreativitásra van szükségünk a nem mindennapi díszítéshez.

SZEZONÁLIS ÉTELEK

VÖRÖSHAGYMA

Szükségünk lesz: vöröshagyma, szeletelt répa, salátalevél

A vöröshagymát megtisztítjuk, és keresztben kettévágjuk. A félbevágott hagymát héjára szedjük szét, és a képen látható módon vágjuk ki a „fogakat”. A répát szintén a képen látható módon „rácsosra” vágjuk. Két hagymahéjat egymásba teszünk (a nagyobba a kisebbet), és a közepére kerül a répaszelet. Egy tál alját salátalevéllel kibélelünk (akár spenótlevéllel is helyettesíthető, annak sötétebb a színe), erre tesszük a hagymát és már kész is a virág.

Szükségünk lesz: vöröshagyma, salátalevél

A vöröshagymát megtisztítjuk, és egy éles késsel a külső réteget a képen látható módon bevágjuk. Ha jól csináltuk, akkor 4 „szirmot” kell kapnunk. A vöröshagyma közepébe egy hurkapálcát szórunk, majd az egész hagymát 4 oldalról teljesen bevágjuk. A hagymát forró vízbe tesszük. A szirmok megpuhulnak és így könnyebben eltávolíthatóak/lehúzhatóak. A „hagymavirágot” salátalevélre rakjuk és már kész is a dekoráció.

Következő lehetőség, hogy nem vágjuk be az összes héjat/réteget, hanem a közepén 3-4 héjat épen hagyunk, az oldalát pedig több cikkre vágjuk.

Szükségünk lesz: nagyobb vöröshagyma, piros étkezési festék

A hagymát megtisztítjuk és a tetejét óvatosan levágjuk. A hagymát elkezdjük „szeletelni”: először félbe, majd negyedekre, nyolcadokra, tizenhatodokra (esetleg harminckettedekre vágjuk, ha a hagyma kellően nagy) vágjuk, és minden vágásnál ügyelünk arra, hogy ne vágjuk el teljesen a hagymát (az aljától 1-2 centire álljunk meg). Minden egyes cikket ujjainkkal óvatosan lefejtjük, és egy ecset segítségével a hagymaszirmok tetejét befestjük az ételfestékkel.

SÁRGARÉPA

Szükségünk lesz: sárgarépa

A sárgarépát megpucoljuk, és 5-6 cm hosszú hasábokra vágjuk. Ahogy a képen is látszik, éles késsel a külső réteget bevágjuk, de nem a hasáb teljes hosszán (ügyeljünk arra, hogy kb. 1 cm az aljától ép maradjon, bevágás nélkül). A répaszirmokat óvatosan lehúzzuk és éles késsel szirom alakúra formázzuk őket. A bevágást és formázást addig folytatjuk, míg az egész répahasábból „répavirágot” nem készítettünk.

KÍGYÓUBORKA

Szükségünk lesz: kígyóuborka, krumplihámozó

 Az uborkát megmossuk és a burgonyahámozó segítségével hosszában vékony uborkaszeletekre vágjuk. Egy szeletet felcsavarunk a képen látható módon és rózsa alapot formázunk belőle, a többi szirmot pedig ehhez fogjuk hozzá. Hogy a rózsa ne essen szét, hurkapálcával vagy fokpiszkálóval átszúrjuk és rögzítjük.

LILAKÁPOSZTA

Szükségünk lesz: kisebb kígyóuborka, lilakáposzta

Az uborkát félbevágjuk, a magokat kikanalazzuk, a szélét pedig éles kés segítségével fűrészfok alakúra vágjuk. A káposztalevelet félbevágjuk, és minden egyes szelet szélét „félholdasra” vágjuk, ahogy az a képen is látszik. A káposztalevelet az uborka köré csavarjuk.

CHILLI PAPRIKA

Szükségünk lesz: vékony és hosszú piros chili paprika, salátalevél

 A chili paprikát megmossuk, éles késsel bevágjuk, és az erét kivágjuk és félretesszük. A paprikák alját megfogjuk és óvatosan kifordítjuk a képen látható módon. A kifordított paprika szélesebb szélére egy lyukat formázunk, ebbe rakjuk belé a kivágott eret és már el is készült a piros virág. Egy tányérra salátalevelet rakunk, erre kerülnek a virágok és már kész is a gyönyörű dekoráció.

RETEK

Szükségünk lesz: retek

Egy időben igényesebb, türelmet igénylő dekoráció retekből. A retek tetejét levágjuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy másik retket a képen látható módon bevagdossuk – ezekbe a bevágásokba kerülnek a vékony retekszirmok.

 KÍNAI KEL

Szükségünk lesz: kínai kel, egy konzervdoboz teteje

A kínai kelt keresztbe félbe vágunk és csak a fehér részét fogjuk használni: egy konzerv tetejét elhajlítunk: két szélét egymás felé hajtjuk. Ezzel a „pengével” a kel külső rétegéből vékony szirmokat vágunk a képen látható módon. Egyszerű ötlet, kitűnő dekoráció.

 

Videó kóstolók

Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása

Legújabb receptek

Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak

Több recept