Szuper ötletek díszítéshez. Retek, uborka, hagyma, salátalevél, de még répa is használható a dekoráció elkészítéséhez. Csak egy kis kreativitásra van szükségünk a nem mindennapi díszítéshez.
Szuper ötletek díszítéshez. Retek, uborka, hagyma, salátalevél, de még répa is használható a dekoráció elkészítéséhez. Csak egy kis kreativitásra van szükségünk a nem mindennapi díszítéshez.
VÖRÖSHAGYMA
Szükségünk lesz: vöröshagyma, szeletelt répa, salátalevél
A vöröshagymát megtisztítjuk, és keresztben kettévágjuk. A félbevágott hagymát héjára szedjük szét, és a képen látható módon vágjuk ki a „fogakat”. A répát szintén a képen látható módon „rácsosra” vágjuk. Két hagymahéjat egymásba teszünk (a nagyobba a kisebbet), és a közepére kerül a répaszelet. Egy tál alját salátalevéllel kibélelünk (akár spenótlevéllel is helyettesíthető, annak sötétebb a színe), erre tesszük a hagymát és már kész is a virág.
Szükségünk lesz: vöröshagyma, salátalevél
A vöröshagymát megtisztítjuk, és egy éles késsel a külső réteget a képen látható módon bevágjuk. Ha jól csináltuk, akkor 4 „szirmot” kell kapnunk. A vöröshagyma közepébe egy hurkapálcát szórunk, majd az egész hagymát 4 oldalról teljesen bevágjuk. A hagymát forró vízbe tesszük. A szirmok megpuhulnak és így könnyebben eltávolíthatóak/lehúzhatóak. A „hagymavirágot” salátalevélre rakjuk és már kész is a dekoráció.
Következő lehetőség, hogy nem vágjuk be az összes héjat/réteget, hanem a közepén 3-4 héjat épen hagyunk, az oldalát pedig több cikkre vágjuk.
Szükségünk lesz: nagyobb vöröshagyma, piros étkezési festék
A hagymát megtisztítjuk és a tetejét óvatosan levágjuk. A hagymát elkezdjük „szeletelni”: először félbe, majd negyedekre, nyolcadokra, tizenhatodokra (esetleg harminckettedekre vágjuk, ha a hagyma kellően nagy) vágjuk, és minden vágásnál ügyelünk arra, hogy ne vágjuk el teljesen a hagymát (az aljától 1-2 centire álljunk meg). Minden egyes cikket ujjainkkal óvatosan lefejtjük, és egy ecset segítségével a hagymaszirmok tetejét befestjük az ételfestékkel.
SÁRGARÉPA
Szükségünk lesz: sárgarépa
A sárgarépát megpucoljuk, és 5-6 cm hosszú hasábokra vágjuk. Ahogy a képen is látszik, éles késsel a külső réteget bevágjuk, de nem a hasáb teljes hosszán (ügyeljünk arra, hogy kb. 1 cm az aljától ép maradjon, bevágás nélkül). A répaszirmokat óvatosan lehúzzuk és éles késsel szirom alakúra formázzuk őket. A bevágást és formázást addig folytatjuk, míg az egész répahasábból „répavirágot” nem készítettünk.
KÍGYÓUBORKA
Szükségünk lesz: kígyóuborka, krumplihámozó
Az uborkát megmossuk és a burgonyahámozó segítségével hosszában vékony uborkaszeletekre vágjuk. Egy szeletet felcsavarunk a képen látható módon és rózsa alapot formázunk belőle, a többi szirmot pedig ehhez fogjuk hozzá. Hogy a rózsa ne essen szét, hurkapálcával vagy fokpiszkálóval átszúrjuk és rögzítjük.
LILAKÁPOSZTA
Szükségünk lesz: kisebb kígyóuborka, lilakáposzta
Az uborkát félbevágjuk, a magokat kikanalazzuk, a szélét pedig éles kés segítségével fűrészfok alakúra vágjuk. A káposztalevelet félbevágjuk, és minden egyes szelet szélét „félholdasra” vágjuk, ahogy az a képen is látszik. A káposztalevelet az uborka köré csavarjuk.
CHILLI PAPRIKA
Szükségünk lesz: vékony és hosszú piros chili paprika, salátalevél
A chili paprikát megmossuk, éles késsel bevágjuk, és az erét kivágjuk és félretesszük. A paprikák alját megfogjuk és óvatosan kifordítjuk a képen látható módon. A kifordított paprika szélesebb szélére egy lyukat formázunk, ebbe rakjuk belé a kivágott eret és már el is készült a piros virág. Egy tányérra salátalevelet rakunk, erre kerülnek a virágok és már kész is a gyönyörű dekoráció.
RETEK
Szükségünk lesz: retek
Egy időben igényesebb, türelmet igénylő dekoráció retekből. A retek tetejét levágjuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy másik retket a képen látható módon bevagdossuk – ezekbe a bevágásokba kerülnek a vékony retekszirmok.
KÍNAI KEL
Szükségünk lesz: kínai kel, egy konzervdoboz teteje
A kínai kelt keresztbe félbe vágunk és csak a fehér részét fogjuk használni: egy konzerv tetejét elhajlítunk: két szélét egymás felé hajtjuk. Ezzel a „pengével” a kel külső rétegéből vékony szirmokat vágunk a képen látható módon. Egyszerű ötlet, kitűnő dekoráció.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak