TopReceptek.hu Tippek és trükkök 10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből
10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből
Recept 10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   15.10.2016

10 nagyszerű ötlet arra, hogyan készítsünk fantasztikus dekorációt zöldségekből

Szuper ötletek díszítéshez. Retek, uborka, hagyma, salátalevél, de még répa is használható a dekoráció elkészítéséhez. Csak egy kis kreativitásra van szükségünk a nem mindennapi díszítéshez.

VÖRÖSHAGYMA

Szükségünk lesz: vöröshagyma, szeletelt répa, salátalevél

A vöröshagymát megtisztítjuk, és keresztben kettévágjuk. A félbevágott hagymát héjára szedjük szét, és a képen látható módon vágjuk ki a „fogakat”. A répát szintén a képen látható módon „rácsosra” vágjuk. Két hagymahéjat egymásba teszünk (a nagyobba a kisebbet), és a közepére kerül a répaszelet. Egy tál alját salátalevéllel kibélelünk (akár spenótlevéllel is helyettesíthető, annak sötétebb a színe), erre tesszük a hagymát és már kész is a virág.

Szükségünk lesz: vöröshagyma, salátalevél

A vöröshagymát megtisztítjuk, és egy éles késsel a külső réteget a képen látható módon bevágjuk. Ha jól csináltuk, akkor 4 „szirmot” kell kapnunk. A vöröshagyma közepébe egy hurkapálcát szórunk, majd az egész hagymát 4 oldalról teljesen bevágjuk. A hagymát forró vízbe tesszük. A szirmok megpuhulnak és így könnyebben eltávolíthatóak/lehúzhatóak. A „hagymavirágot” salátalevélre rakjuk és már kész is a dekoráció.

Következő lehetőség, hogy nem vágjuk be az összes héjat/réteget, hanem a közepén 3-4 héjat épen hagyunk, az oldalát pedig több cikkre vágjuk.

Szükségünk lesz: nagyobb vöröshagyma, piros étkezési festék

A hagymát megtisztítjuk és a tetejét óvatosan levágjuk. A hagymát elkezdjük „szeletelni”: először félbe, majd negyedekre, nyolcadokra, tizenhatodokra (esetleg harminckettedekre vágjuk, ha a hagyma kellően nagy) vágjuk, és minden vágásnál ügyelünk arra, hogy ne vágjuk el teljesen a hagymát (az aljától 1-2 centire álljunk meg). Minden egyes cikket ujjainkkal óvatosan lefejtjük, és egy ecset segítségével a hagymaszirmok tetejét befestjük az ételfestékkel.

SÁRGARÉPA

Szükségünk lesz: sárgarépa

A sárgarépát megpucoljuk, és 5-6 cm hosszú hasábokra vágjuk. Ahogy a képen is látszik, éles késsel a külső réteget bevágjuk, de nem a hasáb teljes hosszán (ügyeljünk arra, hogy kb. 1 cm az aljától ép maradjon, bevágás nélkül). A répaszirmokat óvatosan lehúzzuk és éles késsel szirom alakúra formázzuk őket. A bevágást és formázást addig folytatjuk, míg az egész répahasábból „répavirágot” nem készítettünk.

KÍGYÓUBORKA

Szükségünk lesz: kígyóuborka, krumplihámozó

 Az uborkát megmossuk és a burgonyahámozó segítségével hosszában vékony uborkaszeletekre vágjuk. Egy szeletet felcsavarunk a képen látható módon és rózsa alapot formázunk belőle, a többi szirmot pedig ehhez fogjuk hozzá. Hogy a rózsa ne essen szét, hurkapálcával vagy fokpiszkálóval átszúrjuk és rögzítjük.

LILAKÁPOSZTA

Szükségünk lesz: kisebb kígyóuborka, lilakáposzta

Az uborkát félbevágjuk, a magokat kikanalazzuk, a szélét pedig éles kés segítségével fűrészfok alakúra vágjuk. A káposztalevelet félbevágjuk, és minden egyes szelet szélét „félholdasra” vágjuk, ahogy az a képen is látszik. A káposztalevelet az uborka köré csavarjuk.

CHILLI PAPRIKA

Szükségünk lesz: vékony és hosszú piros chili paprika, salátalevél

 A chili paprikát megmossuk, éles késsel bevágjuk, és az erét kivágjuk és félretesszük. A paprikák alját megfogjuk és óvatosan kifordítjuk a képen látható módon. A kifordított paprika szélesebb szélére egy lyukat formázunk, ebbe rakjuk belé a kivágott eret és már el is készült a piros virág. Egy tányérra salátalevelet rakunk, erre kerülnek a virágok és már kész is a gyönyörű dekoráció.

RETEK

Szükségünk lesz: retek

Egy időben igényesebb, türelmet igénylő dekoráció retekből. A retek tetejét levágjuk, majd nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy másik retket a képen látható módon bevagdossuk – ezekbe a bevágásokba kerülnek a vékony retekszirmok.

 KÍNAI KEL

Szükségünk lesz: kínai kel, egy konzervdoboz teteje

A kínai kelt keresztbe félbe vágunk és csak a fehér részét fogjuk használni: egy konzerv tetejét elhajlítunk: két szélét egymás felé hajtjuk. Ezzel a „pengével” a kel külső rétegéből vékony szirmokat vágunk a képen látható módon. Egyszerű ötlet, kitűnő dekoráció.

 

Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása