A karfiol remek alapanyag, számos finomsághoz felhasználhatjuk. Mi a kedvenc karfiolos receptjeinket gyűjtöttük össze. Reméljük, mindenki megtalálja a maga kedvencét.
A karfiol remek alapanyag, számos finomsághoz felhasználhatjuk. Mi a kedvenc karfiolos receptjeinket gyűjtöttük össze. Reméljük, mindenki megtalálja a maga kedvencét.
1. Tejföllel és majonézzel sült karfiol
Ha van otthon pár hozzávaló, akkor egy egyszerű karfiolból is tökéletes finomságot lehet készíteni. Elkeverjük, készre sütjük. Szerző: Mineralka
2. Sajtos tésztában sült karfiol
Imádom a rántott karfiolt, de mint minden receptnél, itt sem árt néha a kísérletezgetés és az újítás. Szerintem nagyon jó dolog eltérni a megszokottól és új recepteket kipróbálni. A klasszikus rántott karfiol helyett sajtos tésztába forgattam a karfiolokat (amit előtte sós vízben előfőztem), majd tepsire pakoltam és készre sütöttem. A végeredmény zseniális lett! Szerző: Danka
3. Csőben sült karfiol
A karfiol az egyik kedvenc alapanyagom. Bármikor jöhet, én pedig örömmel készítek belőle pürét, főzeléket, levest, köretet, vagy akár ezt a csőben sült változatot. Szerző: Triniti
4. A legjobb tepsiben sült karfiol
A karfiol fantasztikus zöldség, és nemcsak levesben vagy kirántva finom. Én a klasszikus elkészítési módtól eltekintettem, és hozzáláttam a legjobb tepsiben sült karfiol elkészítéséhez. A panírozáson nem sokat változtattam, csupán a lisztet hagytam el, a zsemlyemorzsát pedig sajttal, fokhagymával, sóval, borssal és őrölt pirospaprikával fűszereztem. Itt mindenki saját ízlése szerint járhat el, és currys fűszerkeverékkel is fantasztikus. A panírozás előtt a karfiolt sós vízben félpuhára főztem, majd a bepanírozott karfiolt egy kevés olajjal meglocsoltam, és forró sütőben aranyszínűre sütöttem.
5. Tésztában sült karfiol fokhagymás-kapros mártogatóssal
A ropogós, tésztában sült karfiol fokhagymás-kapros mártogatóssal a húshagyó napok nagy kedvence. A finom, sűrű tésztába csomagolt puhára főtt karfiolt serpenyőben, egy kevés vajon pirítom aranybarnára, majd miután elkészült, frissítő mártogatóssal tálalom. Köretnek rizst és burgonyát is adhatunk hozzá, a ropogós zöldségek szintén nagyon illenek hozzá. Ha nincs időnk a vajon pirításra, akkor egész egyszerűen sütőpapírral kibélelt tepsire pakolhatjuk és készre süthetjük – 15-20 perc után érdemes a karfiolrózsákat megforgatni. Ha ez sem jön össze, bő olajban is készre süthetjük.
6. Karfiolos-medvehagymás tócsni
Medvehagyma szezon közepén érdemes finomabbnál finomabb medvehagymás ételeket készíteni. Egyik nagy kedvencem a karfiolos-medvehagymás tócsni. Szerző: Lenulka
7. Egészségesebb sült karfiol
Kicsit egészségesebb karfiol, tepsiben készítve. A panír ugyanaz: finomliszt, felvert tojás, zsemlemorzsa. Dupla panírt készítettem, ettől a panír is vastagabb, a karfiol is ropogósabb. Szerző: Karambola
8. Tojásos-zöldborsós karfiol
A karfiol egy fantasztikus zöldség, amit rengeteg módon el lehet készíteni. Ahány ház, annyi tejfölös karfiol recept, és akkor még nem esett szó a rengeteg féle képpen elkészített rakott karfiolról, vagy épp a karfiolkrémlevesről. Én legutóbb egy húshagyó ételt próbáltam ki, a tojásos-zöldborsós karfiolt. Főtt karfiol, finom zöldségek, tojás, kevés fűszer, és máris kész a pompás, egészséges fogás. Laktató, könnyű, és nemcsak főételként, hanem köretként is tálalható. A család tetszését elnyerte annak ellenére, hogy nem volt benne semmi hús, és ha nem is gyakran, néha azért megpróbálok ilyen fogásokat is becsempészni az étrendbe.
9. Sonkás-sajtos sült karfiol
Egy újabb remek egytálétel, ideális ebéd vagy vacsora a mindennapokra. Az elkészítése is rendkívül egyszerű, csupán elkeverjük az alapanyagokat, meglocsoljuk a tojásos tejföllel, megsütjük, az utolsó pár pillanatban pedig megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. Fűszerezésnek legutóbb csak sót és borsot használtam, de a tojásos-tejfölös szószba, amivel meglocsoljuk, bátran rakhatunk zúzott fokhagymát, és ízlés szerint egy kis szerecsendiót is. A gyerekek imádják, és végre a karfiolt nemcsak kirántva eszik meg.
10. Karfiol ropogós tésztában
A karfiolt ropogó tésztában még az is szeretni fogja, aki nincs oda a karfiolért. A zöldség rengeteg lehetőséget rejt magában, és a jó ropogós parmezános bunda az egyik ilyen megoldás. Vacsorának, ebédnek, uzsonnának is kiváló választás. Többnyire burgonyapürével tálalom, de volt már olyan, hogy a gyerekekkel együtt csak kezünkbe vettünk egy-egy rózsát és csak úgy megettük, majd pedig még egyet és még egyet, egészen addig, amíg meg nem ettük az egészet.
11. Sonkás karfiolsaláta
A sonkás karfiolsaláta köretként és önmagában, saláta minőségben is megállja a helyét. Nálunk legutoljára vacsoraként került az asztalra, de tálaltam már finom sültekhez is. Ha valaki diétásan szeretnél elkészíteni, akkor a majonéz bátran helyettesíthető natúr joghurttal, sőt, akár a tejföl is. A fűszerezés nagyon egyszerű, csupán só, fehérbors és metélőhagyma, de ízlés szerint bátran lehet kísérletezni karakteresebb fűszerekkel is.
12. Karfioltócsni burgonyapürével
A karfioltócsni igazi felüdülés a tócsnik palettáján. A klasszikus burgonya helyett karfiolt használunk. Szerző: Romca
13. Karfiol tócsni Schwarzwald sonkával
Újabb kísérletezésem a karfiollal. A nemrég elkészített sonkás-sajtos rakott karfiol után mindenki megnyalta a tíz ujját, most pedig egy újabb, nálunk kevésbé megszokott étellel álltam elő. Ez a karfiol tócsni Scharzwald sonkával. A receptnek több előnye is van. Ez nemcsak az íze, hanem hogy nincs benne liszt (zabpelyhes), és nagyon gyorsan elkészül. Szerencsémre ez a fogás is bejött, így a karfiolos receptek láthatatlan gyűjteménye újabb gyöngyszemmel gyarapodott.
14. Az egyik legjobb tepsiben sült karfiol receptje
Imádom a karfiolt, szerintem igenis karakteres és ízletes zöldség, amiből rengeteg étel varázsolható. Persze az örök klasszikus a rántott karfiol. Ha egy kicsit mégis egészségesebben szeretnénk elkészíteni a fogást, akkor remeg választás a tepsiben sült karfiol. A recept egyáltalán nem bonyolult. A karfiolt csupán sós vízben előfőzzük, majd tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. A zsemlemorzsát most reszelt sajttal, őrölt pirospaprikával, fokhagymaporral, sóval és borssal ízesítettem, majd az egészet forró sütőben megsütöttem. Hihetetlenül finom lett.
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül