A leves minden évszakban feldobhatja az étkezést. A levesek finomak, változatosak, fűszeresek, húsosak, füstösek, zöldségesek, krémesek... Megannyi változat. Ebben a bejegyzésben kedvenceinket szedtük össze.
A leves minden évszakban feldobhatja az étkezést. A levesek finomak, változatosak, fűszeresek, húsosak, füstösek, zöldségesek, krémesek... Megannyi változat. Ebben a bejegyzésben kedvenceinket szedtük össze.
1. Téli leves füstölt hússal
A gazdag ízvilággal rendelkező, forró levesek nagyon jól esnek a hosszú, hideg estéken. Főleg akkor, ha a zöldségen kívül hús is van benne. Az egyik nagy kedvencem a téli leves füstölt hússal. Az elkészítéséhez a húson kívül válogatott száraz hüvelyeseket, répát, fehérrépát és zellert használtam. Az elkészült leves nemcsak laktat, hanem fel is melegít, ráadásul nagyon jól lehet játszani az ízekkel, ízvilággal.
2. Brokkolikrémleves parmezánnal
A brokkolikrémleves szintén olyan étel, amit nagyon-nagyon sokféle módon el lehet készíteni. Az én változatomba parmezán és bazsalikom kerül, a sűrítőanyag pedig a burgonya. Nem teszek bele sem tejszínt, sem tejfölt, viszont kerül bele fokhagyma. A fűszerek parmezán, só és bors, és persze maga a zöldség. Tálaláskor csak parmezánnal megszórom és bazsalikomlevéllel díszítem. Szerző: Karambola
3. Nyári brokkolileves
A zöldséges leves igazi vitaminbonba, és mivel itt a jó idő, egyre olcsóbban is lehet hozzáférni. A klasszikus levesek mellett a brokkolileves is nagyon népszerű a család körében, amit ráadásul szaggatott grízes galuskával készítek. A gyerekek imádják a kisebb galuskát, ezért mindig eleget teszek ennek a kérésnek. A zöldségek gyorsan megpuhulnak, a leves elkészítése sem tart órákig. Szerző: Mineralka
4. Újévi lencseleves
Hát ahány ház, annyi szokás! És ez igaz az újévi lencsére is! Legyen szó főzelékről, salátáról, vagy akár lencselevesről, mindenki másképp csinálja. Nálunk az újévi lencseleves készül az év első napjára, ráadásul nagyon egyszerűen, csupa házias alapanyagból. Beáztatott lencse, sárgarépa, zsíron pirított vöröshagyma, finom pikáns kolbász, zúzott fokhagyma, babérlevél, só, bors, ecet, bors, sűrítőanyagnak finomliszt... Szerző: Rebeka
5. Gombás krumplileves
A gombás krumplileves gyerekkorom nagy kedvence, amit anyukám és nagymamám is sokszor készített nekem. Vargányából az igazi, de csiperkével is készítettem már. Ha valaki szereti a karakteresebb ízeket, akkor egy kis olajon piríthat szalonnát, megfuttathatja rajta a hagymát, és erre az alapra lehet pakolni a zöldségeket. Nekem egy tányér a levesből sosem elég. A tetejét néha petrezselyemzölddel vagy aprított metélőhagymával díszítem, az ízét pedig pár csepp ecettel is javíthatjuk. Ez ízlés dolga, ki hogy szereti.
6. Cukkinikrémleves
Nagyon gyors krémleves. Néha chillit is adok a leveshez. Én nagyon szeretem csípősen, szerencsére a család sincs ellenére. Szerző: Nada I (Rebeka)
7. Lencseleves
A lencseleves egy közkedvelt leves Magyarországon. Különösen új év napján fogyasztják rengetegen, hiszen úgy tartják, hogy: ha új év napján lencsét eszünk, akkor biztosan tele lesz a pénztárcánk a következő évben.
8. Tojásleves
A tojáslevest szerintem imádni vagy utálni lehet. Szerencsére én az előző tábort képviselem. Talán azért is vagyok annyira oda a finom (és nem utolsósorban nagyon gyorsan elkészíthető) tojáslevesért, mert szeretem a köménymagot, az illatát és az ízét is. Valljuk be, a tojásleves köménymag nélkül nem az igazi. A recepten sok helyen lehet változtatni, olaj helyett zsírt is használhatunk, víz helyett maradék alaplét, és akár burgonyával is gazdagíthatjuk. Szerintem friss, szinte még forró, jó nagy szelet kenyérrel a legfinomabb.
9. Élesztőleves élesztőgombóccal
Az élesztőleves élesztőgombóccal egy igazi különlegesség, és hát valljuk be, az élesztőt sok esetben csak tésztákban, süteményekben és péksüteményekben tudjuk elképzelni. Én is elég szkeptikus voltam a recepttel kapcsolatban, de mivel volt otthon jelentős mennyiségű maradék húsleves, kipróbáltam a receptet. Eléggé féltem tőle, de a végeredmény fölülmúlta várakozást. Szerintem egy próbát mindenképp megért. és egy rendhagyó módszer arra, hogyan használjuk fel a maradék levesünket.
10. Spárgakrémleves
A krémleves csodásan finom, a ropogós szalonna a tetején pedig tovább fokozza az élvezeteket. Szerző: Romca
11. Az egyik legfinomabb bableves. Ezzel senki sem lőhet mellé, igazi ünnepi finomság.
A sűrű, ízes levesek listáján a bableves előkelő helyen szerepel, a magyar konyha pedig szintén rengeteg változatban ismeri. A Jókai bableves is tökéletes példa erre.
12. Burgonyás-borsós krémleves
Egészséges, frissítő, laktató krémleves. A tejszín lágyítja az ízeket, de testesebbé is teszi az összhatást. Akár el is hagyható, ízlés dolga. Szerző: Romcax
13. Egyszerű brokkolileves
Ezzel mindenki megbirkózik. Még azok is, akik főznek a konyhában. Szerző: Triniti
14. Brokkolikrémleves
A brokkolikrémleves nálunk mindig egy nagy „adu ász”. Szerencsére gyorsan elkészül, főleg akkor, ha fagyasztott brokkolit használunk. Nálam sokszor van a fagyasztóban, pont arra az esetekre, amikor tényleg nagyon gyorsan szeretnék meleg ételt készíteni. Néha tejszínnel sűrítem, néha csak egy kanál tejfölt teszek a tetejére. Szerző: Mineralka
15. Hokkaido tök krémleves pirított szalonnával
Itt az ősz, közelednek a hideg, sötét esték. Ilyenkor a szívnek és leleknek is nagyon jól tud esni egy tál forró, gőzölgő, ízes, tartalmas leves. Az egyik nagy kedvencem a Hokkaido tökből készült krémleves. Az édes, sós és csípős ízek alkotnak ennél a krémlevesnél tökéletes egyveleget, amit a tejszín tesz igazán krémessé, a pirított szalonna pedig különlegessé. A levessel mindenki megbirkózik, a végeredmény pedig magáért beszél. Szerző: Triniti
16. Sült paprika leves
Az egyik nagy kedvencem az édes, piros paprikából készült sült paprika leves. Elsősorban kápiából készítem. Én szeretem a tartalmas leveseket, ezért főtt burgonya is került bele, de a krémlevesek kedvelői burgonya nélkül is készíthetik. Ilyenkor elég, ha a levest leturmixoljuk, és rántás helyett tejfölt keverünk hozzá. Én elsősorban színes, friss paprikával díszítem a levest, ami a leves melegétől megpuhul.
17. Tejfölös-tejszínes káposztaleves
A savanyú káposzta és a füstölt hús kitűnő párosítás, főleg, ha azt jobbnál jobb hozzávalókkal megbolondítjuk. A szokásos ízek mellett a tejfölös-tejszínes káposztaleves, ahogy az a nevében is benne van, tejfölt és tejszínt is kapott. Hogy jobban kihozzam az ízeket, egy evőkanálnyi ecettel és kevés cukorral is megbolondítottam, a végeredmény pedig nagyon jóra sikerült! A végén petrezselyemzölddel megszórta, a család pedig nagyon hálás volt ezért a pompás levesért.
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak