Főzni az egész családnak kisebb költségvetésből nem a legegyszerűbb feladat. Ennek ellenére igyekeztünk összeszedni azokat a fogásokat, amiket aránylag kevesebb összegből is ki lehet hozni.
Főzni az egész családnak kisebb költségvetésből nem a legegyszerűbb feladat. Ennek ellenére igyekeztünk összeszedni azokat a fogásokat, amiket aránylag kevesebb összegből is ki lehet hozni.
1. Sonkával és sajttal sült rizs
Imádom a jó kis egytálételeket! Legyen szó zöldséges vagy húsos változatról, nekem jöhet, bármikor! A nyári brokkolis és karfiolos változat helyett most rizseset készítettem, amit parmezánnal, reszelt répával és sonkával dobtam fel. Az egész keveréket kivajazott sütőtálba tettem, majd készre sütöttem. Egy próbát mindenképp megér! Szerző: Lacusin
2. Migas – spanyol szegények eledele
A maradék, öreg kenyér felhasználásának egy remek módja. A migas – spanyol szegények eledele a pirított kenyeret, a szalonnát és a zöldségeket ötvözi, ami kellő fűszerezéssel könnyű, gyors, mégis finom és laktató ebéd vagy vacsora lehet. Hogy színes legyen, piros, zöld és sárga paprikát használok. A recept tökéletesen műküdik maradék fehér kenyérrel. Ezt csak a serpenyőben vagy tepsiben jól megpirítom, majd összekeverem a zöldséges keverékkel.
3. Túrós csusza porcukrosan
Itt a nagy kérdés: sósan vagy édesen. Mi az édes változatot szeretjük, de aki a sósért van oda, az a cukrot hagyja el és nyugodtan készítsen pirított szalonnát. Maga a recept végtelenül egyszerű: kell egy adag főtt tészta, a feltétnek pedig a többi hozzávaló: porcukor, tejföl és túró. A tésztára rátesszük a kívánt mennyiséget a feltétből, elkeverjük, elfogyasztjuk. Szerző: IvanK
4. Gyors, egyszerű túrós nudli
Törekszem az egyszerűségre, ha a család gyorsan szeretne valami finomat, és éppen nincs kéznél olyan, amit csak meg kell melegíteni. Ilyenkor ici-pici türelemre intem a gyerekeket és hozzálátok valamihez. Ez sokszor csak egy gyors melegszendvics, de ha szerencsém van és otthon is van minden hozzávaló, akkor kb. 20 perc alatt elkészítem a túrós nudlikat. Először a vizet teszem fel főni, majd hozzálátok a tésztához. Menetközben a zsemlemorzsát pirítom meg a cukorral, a végén pedig egy kis vajat olvasztok. Ennyi kell neki. Szerző: Lacusin
5. Egyszerű, gyors tojásos reggeli
Az egyszerű, gyors tojásos reggeli a rántotta és a bundás kenyér ötvözete, feltuningolva zöldséggel, sonkával és sajttal. Én nagyon szeretem ezt a megoldást, és eddig a család sem panaszkodott. Fejenként 1 vastagabb szelet fehér kenyérrel és 1 tojással számolok, amit bőven meghintek a sonkával, paradicsommal és sajttal. Ha netán a családtagok étvágya enné jóval nagyobb, akkor arányosan növelhetjük a hozzávalók mennyiségét.
6. Rizses-fokhagymás fasírt
Kiváló recept a megmaradt rizs felhasználására. Ha pedig megkívánjuk, akkor egész egyszerűen a rizst megfőzzük és elkeverjük a többi hozzávalóval. A massza elkészítése ideális esetben csak 10 percet vesz igénybe, az olajban sütés pedig további 15-20 percet. A masszát kolbásszal és szalámival dobtam fel, természetesen ezeket azalapanyagokat ízlés szerint variálhatjuk. Gyors, finom fogás, megerőltetés nélkül, ami akár a család kedvence is lehet! Szerző: remcula
7. Ricottás-zöldséges saláta
Ha valami egyszerűre, gyorsan elkészíthető, laktató ételre vágyunk, akkor a ricottás-zöldséges saláta kiváló megoldás lehet. Paradicsom, újhagyma és kukorica, ricotta vagy túró, só és bors, és már el is készült. Jó alaposan elkeverjük, és már el is készült. Önmagában is laktató, de kiváló köret akár rántott húsokhoz, zöldségekhez. Ha netán kicsit „lédúsabb” salátát szeretnénk, akkor natúr vagy görög joghurttal dúsítható.
8. Sonkás-tejszínes fodros tészta
Egyszerű, ízletes tésztaétel, amihez akár a hűtőben fellelhető maradékokat is fel lehet használni. Legutóbb a férjem által meghagyott kis darabka szalonna és egy kevés füstölt sonka került a sonkás-tejszínes fodros tésztába, a tejszínt pedig két tojással is dúsítottam. Friss zölddel, pl. petrezselyemzölddel, újhagymával vagy snidlinggel megszórva tálalom, és nem hiányozhat az elengedhetetlen reszelt sajt sem. Igazi, laktató, ízletes gyors vacsora, vagy akár ebéd a mindennapokra.
9. Retró sertéshúsos-zöldséges rizs
Hát, lehet, sokunknak a menzakaja jut eszébe erről a receptről, de azért minőségi alapanyagokból nagyon finomra lehet készíteni! Nekünk otthon rizottó néven futott a dolog, de ezért az olaszok biztosan leszednék a fejemet. A lényeg, hogy a puha sertéshúsból (kvázi pörköltalapnak indult), főtt rizsből és konzerv zöldségből is lehet finomságot alkotni. Szerző: Nada I (Rebeka)
10. Szegény ember táskája
Ha ránézünk a hozzávalókra, akkor nem az jut az eszünkbe, hogy ez egy drága kaja. A szegény ember táskája pénztárcakímélő, de ami még jobb, fantasztikusan finom! Liszt, víz, só kell a tésztához, és főtt burgonya, hagyma és petrezselyemzöld a töltelékhez. Mi olajos serpenyőben sütöttük aranybarnára, de mamám a sparhelten szokta készre sütni.
11. Sült sajtkorongok - FOTÓKKAL
Nem állítom, hogy egészséges fogás, de kétség kívül nagyon finom. Az egészben az a legjobb, hogy a sajt, amit lereszelünk, bátran variálható és kombinálható. Én legjobban az eidami és füstölt sajt keverékét részesítem előnyben. Gyerekeknek krumplipürével, esetleg salátával tálalom, ha pedig marad idő, akkor házi tartármártást is készítek hozzá. A sült sajtkorongok a gyerekek egyik kedvence, és én sem, sőt, férjem se veti meg, főleg ha egy szelet pirítóst, mustárt és aprított hagymát is kínálok hozzá.
12. Káposztás-füstölt húsos nokedli
Nekem a nokedliről gyerekkorom jut eszembe. Anyukám sokszor készítette, és többnyire tojásosan tálalta, de ugyanúgy szerettük pirított szalonnával, túróval és tejföllel elkeverve. Mindenkinek megvan a maga ízvilága és kedvence, de azért néha nem árt egy kicsit újítani. A káposztás-füstölt húsos nokedli pont ilyen. Mi nagyon szeretjük, az elkészítése is gyors, így a siker garantált!
13. Káposztás burgonya
Nem tudom eldönteni, hogy a káposztás burgonya az ideális köret, vagy akár önálló fogásként is simán használható. Ez úgy gondolom, a mi döntésünk, és így is, úgy is tökéletes fogás. Én szeretem a párolt káposztát, ha pedig valamilyen jó füstölt husi vagy szalonna is belekerül, akkor a helyet már önmagában nyertes.
14. Parasztburgonya
A parasztburgonya vegetariánus fogásnak is tökéletes, és azoknak is biztosan ízleni fog, akik csak éppen egy étkezésre ki akarják hagyni a húst. A hozzávalókat egy nagy sütőtálban egyben megsütjük, és már kész is. Köretnek is isteni. Húsimádóknak természetesen egy kevés szalonna is belecsempészhető, de én ettől most eltekintettem. Az elkészítése tényleg nem nehéz, csak felszeleteljük a burgonyát, rárakjuk a hozzávalókat, kedvünkre, ízesítjük, összeforgatjuk, és megsütjük. Ha pedig valakinek mégis kell a hús, akkor egy natúr csirkemellet is készíthetünk hozzá, amíg a burgonya sül.
15. Burgonyás lepény
A burgonyás lepény egy finom nassolni való! Mártogatóshoz is tökéletes, egyszerű és nagyszerű. Az egyik legfinomabb burgonyás lepény amit valaha ettem! Ha készítem, legalább 2 tepsivel, de még így is gyorsan elkapkodják, még melegében.
16. Káposztás sült tészta
A káposzta és tészta találkozásából nemcsak a klasszikus (és egyben nagyon-nagyon finom) káposztás tészta készülhet. Bár nagy kedvenc a karamellizált cukron pirított káposzta, fodros tésztával, jó borsosan vagy porcukorral, azért ez a káposztás sült tészta is megér egy próbálkozást. Sőt, a konyhámban több próbálkozást is megért. A fogáshoz egy kevés kockára vágott sonkát is adtam, majd tojással elkevert tejjel meglocsoltam és megsütöttem.
17. Mákos nudli
Édes főétel, a család nagy kedvence. Régi klasszikus, amit kicsik és nagyok is szeretnek.
18. Lekvárral töltött mákos táska burgonyás tésztából
A recept Szlovákiában „perky” néven ismert. Magyar megfelelőjét sajnos nem tudom, így maradok a lekvárral töltött mákos táska burgonyás tésztából elnevezésnél. A tésztája hasonló, mint a szilvás gombócé, azzal a különbséggel, hogy itt nem gombóc, hanem kis táskácska van formázva a krumplis tésztából. Miután elkészült, darált mákkal és porcukorral megszórva tálalom.
19. Aranygaluska vaníliakrémmel
Az aranygaluska vaníliakrémmel az egyik kedvenc édes ételem, amit nagymamám és anyukám is sokszor készített nekünk, lurkóknak. Máig csodálom, hogy volt idejük a sok munka mellett ezt a csodát elkészíteni. Sajnos az elkészítése sokáig tart, és ez az oka, hogy évente csak egy-két alkalommal van terítéken. Idén megfogadtam, hogy ebben az évben többször kerül majd az asztalra ugyanis mi imádjuk a kelt tésztát, és a finom és édes vaníliakrémnek se tudunk ellenállni. Egyik nagy előnye, hogy a tészta lefagyasztható, így ha legközelebb készítem, akkor biztos dupla adagot, és a maradékot lefagyasztom.
20. Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből)
Már gyerekként is odavoltam nagymamám receptjeiért, és még gyerekfejjel el kezdtem leírni ezeket a pompás recepteket. Mindezt egy öreg füzetbe, kézzel írva. Sokszor az volt az esti program, hogy mamával ültem a konyhában, ő diktálta, én pedig szorgosan jegyzeteltem. Pontosan ilyen recept nagymamám buktája, aminek az illatát még most is szinte érzem. Amikor készítem, mindig eszembe jut az öreg konyha, a régi vasból készült tűzhely, a jó sok tüzelőfa, és persze nagymamám.
21. Fizetés előtti rakott krumpli. Kiadós, ráadásul pénztárcát is kímélő fogás.
Sajnos vannak pillanatok, amikor kétszer is meg kell gondolni, miből főzünk. Ilyenkor az egyszerű, pénztárcát kímélő receptek lehetnek a megoldás.
22. Egyszerű, gyors, olcsó kenyérlap újhagymával, kelesztés nélkül
Nem kell élesztő ahhoz, hogy ízletes kenyeret készítsünk. Próbáljátok ki ezt a „lapos kenyeret”, amihez csak pár hozzávaló kell. Nem kell keleszteni, ráadásul az újhagymával fantasztikus! A tálalás már rajtunk múlik, pl. fokhagymás tejföl és reszelt sajt is lehet.
23. Grenadírmars
A házi az igazi! Az egyik kedvencem a grenadírmars, ahogy mi hívjuk, de a krumplis tészta is tökéletesen leírja ezt a tésztaételt. Nem kíméli a vonalakat, az igaz, de laktató, és ami a legfontosabb, nagyon finom! Burgonya, tészta, paprikás hagyma keveréke, amiből egy tányér sosem elég! Mi csemegeuborkával fogyasztjuk, a gyerekek pedig még néha ketchupot is tesznek rá.
24. Puha lekváros-porcukros szalagos fánk
Anyukám úgy tanította, hogy a fánk akkor lesz a legpuhább, ha tej helyett egész egyszerűen vizet használunk. Sem tej, sem tejszín, csak víz. Anyukám tapasztalatára adva én is így készítettem el ezeket a rendkívül puha lekváros-porcukros szalagos fánkokat. A fánkok felét egész egyszerűen a pihentetés után olajban megsütöttem, a másik felének a közepére egy mélyedést készítettem, hogy legyen helye a finom lekvárnak. Szerző: Mineralka
Rövid videó kóstolók, ennek nem lehet ellenállni
Válasszon egy helyen a legjobb receptek közül
Minden nap tipp ízletes fogásokra az egész családnak