TopReceptek.hu Italok Szirup, limonádé, likőr Csalánszörp – az univerzális gyógyszer
Csalánszörp – az univerzális gyógyszer
Recept Csalánszörp – az univerzális gyógyszer
Kipróbálta a receptet?
Töltse fel saját képét és büszkélkedjen vele
TopPetra TopPetra    ·   14.6.2018

Csalánszörp – az univerzális gyógyszer

A csalán gyógyító hatása régóta közismert, szüleink és nagyszüleink is használták. Nemcsak a kacsákat etették ezzel a fantasztikus gyógynövénnyel, hanem a betegségeket, bajokat is ezzel kezelték. Nyersen, leves és tea formájában is sokat fogyasztották. A csalántea számos boltban és gyógyszertárban kapható, az utóbbi időben pedig már csalánszörppel is találkoztam. Remélem, a két csalánszörp recept mindenki tetszését elnyeri. Szerző: Triniti

  1. A csalánnak számos pozitív hatása ismert, használhatjuk töredezett hajvégek kezelésére, tisztítja a szervezetet – méregtelenít, ezért ha van rá lehetőség, érdemes fogyasztani. Valaki csalánturmixot készít és fogyaszt a vérkeringés serkentésére, a máj tisztítására, az egyes allergiás reakciók csökkentésére.
  2. A szirup elkészítéséhez kb. 40 csalán száráról nyert levélre van szükségünk, 6 citromra (a citromlé kiváló a leveleken található szennyeződés eltávolítására), 1 kg nádcukorra vagy 200 g mézre és 1 l vízre.
  3. A csalánleveleket alaposan átmossuk.
  4. Egy nagyobb edénybe beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a 6 citrom levét és a héját is beletesszük. A megmosott csalánleveleket is beletesszük az edénybe, lefedjük és 24 órát pihentetjük. Másnap a leveleket leszűrjük, a levet egy edényben felfogjuk. Ehhez adjuk hozzá a cukrot vagy a mézet, és addig kevergetjük, amíg a cukor vagy a méz fel nem oldódik. Üvegbe töltjük, majd fogyasztáshoz vízzel hígítjuk.
  5. A csalánszörpöt a következő módon is elkészíthetjük:
  6. Szükségünk lesz a szokásos mennyiségű csalánlevélre, 40 g citromsavra, 1.5 kg nádcukorra ls 2 liter forró vízre.
  7. A megmosott csalánleveleket beletesszük a forró vízbe, hozzáadjuk a citromsavat, kendővel lefedjük és 24 órát pihentetjük. Másnap a csalánleveleket leszűrjük, a felfogott léhez hozzáadjuk a cukrot és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ha a tetjén hab keletkezik, azt kanállal leszedjük. A szirupot üvegbe töltjük, és még amíg forró, lefedjük. Sötét, hűvös helyen tároljuk. A sziruphoz akár friss, megmosott csalánleveleket is adhatunk (az idő múlásával a levelek megbarnulhatnak, de ez nem baj. Az így elkészített szirup kb. 5 hónapi áll el).
Hozzászólás a recepthez
Válasz a felhasználó megjegyzésére megszakítás
Megjegyzés hozzáadása