Nagymamáink hús nélkül is jól tudták lakatni a családot. 14 fantasztikus fogás, ami aranyat ér.

A következő gyűjteményben 14 olyan receptet gyűjtöttünk össze, melyet nagymamáink nagyon-nagyon sokat készítettek. Ezeknek a fogásoknak számtalan verziója ismert, de a legfontosabb talán az a szeretet, amivel készülnek. Íme 14 remek húsmentes, mégis tartalmas étel, amit nagymamáink készítenek a legfinomabban.

Hozzáadta:, 27.5.2019
Kategória: Tippek és trükkök
Recept Nagymamáink hús nélkül is jól tudták lakatni a családot. 14 fantasztikus fogás, ami aranyat ér.

1. Sült burgonya francia mustáros mártással

Egy kicsit elmerengtem a francia konyhában, majd az egyik legegyszerűbb receptet választottam ki. Ez nem más, mint a sült burgonya francia mustáros mártással. A klasszikus, héjában sült burgonyát mustáros-fokhagymás-ecetes szósszal kevertem el, amitől nagyon pikáns, mégis nagyon finom lett! Erőteljes fogás, erőteljes ízekkel, mégis a sült burgonyával rendkívül jól harmonizál. Köretnek zseniális, de önmagában, például tejfölös mártogatóssal is nagyon laktató! 

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Sült burgonya francia mustáros mártással, lépés 1

 

2. Puha krumplis lepény fokhagymával és majoránnával

Maradt egy kis főtt krumpli, vagy sok a burgonya az éléskamrában? Akkor nosza, itt az ideje kipróbálni a puha krumplis lepényt! A tésztát sóval, jó sok zúzott fokhagymával és majoránnával ízesítettem. A kapott tésztából egy jó nagy bögre segítségével kiszaggattam a korongokat, amit aztán mindkét oldalán készre sütöttem. A pontos időben nem vagyok biztos, ez ránézésre ment, de hozzávetőlegesen oldalankén 2-2 perc

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Puha krumplis lepény fokhagymával és majoránnával, lépés 2

 

3. Extra gyors sajtos-fokhagymás kenyérlepény. Akár kenyér helyett!

A legutóbbi grillezés egyik nagy kedvencévé nőtte ki magát ez az extra gyors sajtos-fokhagymás kenyérlepény. Előnye, hogy a tészta pillanatok alatt elkészül, a sütéshez nem kell zsiradék sem, a végeredmény pedig egyszerűen zseniális! A füstölt reszelt sajt pompásan kiegészíti a kenyérlepényt, amit a fokhagymás olajjal tehetünk még finomabbá. Ebből a lepénykéből egy darab sosem elég! 

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Extra gyors sajtos-fokhagymás kenyérlepény. Akár kenyér helyett!, lépés 3

 

4. Tepsis lapcsánka

Szerintem a nagy hőségben senkinek sincs kedve forró olajon tócsnit sütni. Ha mégsem akarunk lemondani a tócsniról vagy lapcsánkáról, akkor mindenképp érdemes kipróbálni a tepsis változatot. Igaz, kevesebb olaj kell hozzá, a ropogósságot pedig nem tudjuk hozni, de így is tökéletes finomságot a végeredmény. A tésztát füstölt szalonnával gazdagítottam, az elkészült tepsis lapcsánkát pedig önmagában egy kevés tejfölös mártogatóssal, vagy akár köretként is tálalhatjuk. 

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Tepsis lapcsánka, lépés 4

 

5. Rizsfelfújt túróval és barackkal

A rizsfelfújt az egyik legkönnyebben elkészíthető otthoni édesség, amivel a családtagokat le lehet venni a lábukról. Az én rizsfelfújtam túróval és barackkal készül, amitől szerintem még finomabb és tartalmasabb. Mikor már a gyümölcs és a rizses-túrós massza belekerül a tepsibe, a tetejét fahéjas cukorral szórom meg, így kerül a forró sütőbe. Már az illatától is jól lehet lakni, a végeredmény pedig fenséges! 

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Rizsfelfújt túróval és barackkal, lépés 5

 

6. Házi gőzgombóc

A gőzgombóc nemcsak az iskolai menzát juttatja eszembe, hanem bizony drága és imádott nagymamáimat is. Ha gőzgombócot kértem tőlük, akkor mindig egy hatalmas adaggal készültek, és bevallom, jó sokat el tudtam pusztítani ezekből a finomságokból. Szinte bármilyen lekvárral tökéletes, és legjobban a vajjal meglocsolt, kakaóval és porcukorral megszórt változatot szeretem. Azóta én is készítem a gyermekeimnek, és itt sem kell elaprózni a mennyiséget: 1 kg tésztából kb. 36 gombóc jön ki. A párolást egyszerre 3 edényben csinálom: 2 pároló betét segítségével, és egy adagot pedig egy magasabb falú, teflonnal bevont serpenyőben.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Házi gőzgombóc, lépés 6

 

7. Tepsiben sült karfiol fokhagymás-kapros mártogatóssal

A ropogós, tésztában sült karfiol fokhagymás-kapros mártogatóssal a húshagyó napok nagy kedvence. A finom, sűrű tésztába csomagolt puhára főtt karfiolt serpenyőben, egy kevés vajon pirítom aranybarnára, majd miután elkészült, frissítő mártogatóssal tálalom. Köretnek rizst és burgonyát is adhatunk hozzá, a ropogós zöldségek szintén nagyon illenek hozzá. Ha nincs időnk a vajon pirításra, akkor egész egyszerűen sütőpapírral kibélelt tepsire pakolhatjuk és készre süthetjük – 15-20 perc után érdemes a karfiolrózsákat megforgatni. Ha ez sem jön össze, bő olajban is készre süthetjük.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Tésztában sült karfiol fokhagymás-kapros mártogatóssal, lépés 7

 

8. Sajtos-sonkás sült rizs

Miután elkészült a sajtos-sonkás sült rizs, a finom sajt nyúlik rajta, belül pedig mégis krémes. Önállóan is megállja a helyét, de tartalmas köretnek is tökéletes. Belül esélye sincs a kiszáradásra, a teteje pedig finom és roppanós lesz.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Sajtos-sonkás sült rizs, lépés 8

 

9. Migas - spanyol szegények eledele

A maradék, öreg kenyér felhasználásának egy remek módja. A migas – spanyol szegények eledele a pirított kenyeret, a szalonnát és a zöldségeket ötvözi, ami kellő fűszerezéssel könnyű, gyors, mégis finom és laktató ebéd vagy vacsora lehet. Hogy színes legyen, piros, zöld és sárga paprikát használok. A recept tökéletesen műküdik maradék fehér kenyérrel. Ezt csak a serpenyőben vagy tepsiben jól megpirítom, majd összekeverem a zöldséges keverékkel.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Migas – spanyol szegények eledele, lépés 9

 

10. Rizses-fokhagymás fasírt

Kiváló recept a megmaradt rizs felhasználására. Ha pedig megkívánjuk, akkor egész egyszerűen a rizst megfőzzük és elkeverjük a többi hozzávalóval. A massza elkészítése ideális esetben csak 10 percet vesz igénybe, az olajban sütés pedig további 15-20 percet. A masszát kolbásszal és szalámival dobtam fel, természetesen ezeket azalapanyagokat ízlés szerint variálhatjuk. Gyors, finom fogás, megerőltetés nélkül, ami akár a család kedvence is lehet! 

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Rizses-fokhagymás fasírt, lépés 10

 

11. Szuper köret - ropogós sült burgonya

Szeretem a sült burgonyát, és előszeretettel készítem köretnek húsokhoz, rántott zöldségekhez. Minden formában jöhet: hasáb, krokett, kocka, tepsiben sütve, bő zsírban kirántva…, A kedvencem ez a szuper köret – a ropogós sült burgonya, forrón, fűszeresen, vajasan, egyenesen a tepsiből. Bevallom, néha egy adagot csak önmagában elkészítek, és fő fogásként fogyasztom. Most Toscana fűszerkeveréket használtam, de szinte bármivel ízesíthető. Lehetőség szerint minél kisebb, egyforma burgonyát használjunk, így szépen, egyszerre sülnek tökéletesre a sütőben.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Szuper köret – ropogós sült burgonya, lépés 11

 

12. Parasztburgonya

A parasztburgonya vegetariánus fogásnak is tökéletes, és azoknak is biztosan ízleni fog, akik csak éppen egy étkezésre ki akarják hagyni a húst. A hozzávalókat egy nagy sütőtálban egyben megsütjük, és már kész is. Köretnek is isteni. Húsimádóknak természetesen egy kevés szalonna is belecsempészhető, de én ettől most eltekintettem. Az elkészítése tényleg nem nehéz, csak felszeleteljük a burgonyát, rárakjuk a hozzávalókat, kedvünkre, ízesítjük, összeforgatjuk, és megsütjük. Ha pedig valakinek mégis kell a hús, akkor egy natúr csirkemellet is készíthetünk hozzá, amíg a burgonya sül.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Parasztburgonya, lépés 12

 

13. Aranygaluska vaníliakrémmel

Az aranygaluska vaníliakrémmel az egyik kedvenc édes ételem, amit nagymamám és anyukám is sokszor készített nekünk, lurkóknak. Máig csodálom, hogy volt idejük a sok munka mellett ezt a csodát elkészíteni. Sajnos az elkészítése sokáig tart, és ez az oka, hogy évente csak egy-két alkalommal van terítéken. Idén megfogadtam, hogy ebben az évben többször kerül majd az asztalra ugyanis mi imádjuk a kelt tésztát, és a finom és édes vaníliakrémnek se tudunk ellenállni. Egyik nagy előnye, hogy a tészta lefagyasztható, így ha legközelebb készítem, akkor biztos dupla adagot, és a maradékot lefagyasztom.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Aranygaluska vaníliakrémmel, lépés 13

 

14. Nagymamám buktája (a régi szakácskönyvből)

Már gyerekként is odavoltam nagymamám receptjeiért, és még gyerekfejjel el kezdtem leírni ezeket a pompás recepteket. Mindezt egy öreg füzetbe, kézzel írva. Sokszor az volt az esti program, hogy mamával ültem a konyhában, ő diktálta, én pedig szorgosan jegyzeteltem. Pontosan ilyen recept nagymamám buktája, aminek az illatát még most is szinte érzem. Amikor készítem, mindig eszembe jut az öreg konyha, a régi vasból készült tűzhely, a jó sok tüzelőfa, és persze nagymamám.

A RECEPT ITT TALÁLHATÓ

Recept Nagymamám buktatája (a régi szakácskönyvből), lépés 14